De werkplaats & bouwhal

Uitbreiding van kringloopwinkel de Spullewaard

 

Al meer dan 20 jaar weten onze klanten de Spullewaard goed te vinden door het brengen en kopen van spullen en zo vinden heel veel spullen een tweede bestemming. En daar zijn we erg blij mee. Maar toch knaagt het bij ons als we zien wat we toch nog weggooien.

Daarom hebben we binnen het bestuur van onze kringloopwinkel besloten om een 2e hands bouwmarkt en een werkplaats te starten om zo een nog grotere bijdrage te leveren aan een nog meer circulaire economie en het nog minder belasten van ons milieu.

Nog minder verspilling

De Werkplaats en de 2e hands bouwmarkt zijn zusjes van kringloopwinkel de Spullewaard. Met deze uitbreiding van onze activiteiten gaan we verder op het terrein van hergebruik, minder verspilling en minder afval. In onze 2e hands bouwmarkt verkopen we herbruikbare bouwmaterialen die anders zouden zijn weggegooid en in onze Werkplaats repareren en demonteren we meubilair zodat we de onderdelen weer kunnen verkopen, (Urban mining) knappen we meubilair op zodat het eindresultaat weer verkocht kan worden, organiseren we cursussen, verhuren we ‘een werkbank’ en dergelijke.

Oude gymzaal

De 2e hands bouwmarkt komt in de oude gymzaal van Pand9. Voor de 2e hands bouwmarkt hebben we een bouwvergunning nodig. Deze is aangevraagd en zodra deze is afgegeven zal de gestart worden met de verbouwing. We houden je via de socials op de hoogte.

Handen uit de mouwen

Maar ook verbreden we ons aanbod van vrijwilligerswerk. We bieden een zinvolle tijdsbesteding aan mensen die graag de handen uit de mouwen steken, handig zijn in het opknappen van meubels of dat graag willen leren. Al jaren bieden we een zinvolle tijdsbesteding aan kwetsbare mensen en die gaan we uitbreiden. Nog steeds is er een grote groep mensen die niet meedoet, maar dit wel graag zou willen. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn, zoals een arbeidshandicap, een burn-out of een tekort aan opleiding en werkervaring. Aansluiting vinden op de arbeidsmarkt kan dan moeilijk zijn. Wij bieden deze mensen in de Spullewaard de mogelijkheid om laagdrempelig deel te nemen aan het arbeidsproces en werknemers- en vakvaardigheden te leren. Dat kan op diverse plaatsen met diverse activiteiten. Dus ook in de Werkplaats. Meedoen en werken in een omgeving waar je een bijdrage levert en waar op je wordt gerekend is belangrijk voor iedereen. Het geeft je een reden om ’s morgens op te staan en vergroot het zelfvertrouwen. Meedoen maakt dat mensen kunnen groeien. Wij willen iedereen de kans geven om mee te doen. De betrokkenheid van onze teams is groot, de diversiteit aan mensen en hun talenten ongekend.

Creatief en leren

In de Werkplaats bieden we ruimte aan voor ‘hobbyherstellers’. Mensen die graag creatief aan de slag willen om dingen te maken of te herstellen maar er thuis de ruimte niet voor hebben en of graag wat advies en tips krijgen. Ook willen we onderzoeken of we de Werkplaats aan kunnen bieden aan bijvoorbeeld toneelverenigingen (Decorbouw) of andere verenigingen die behoefte hebben aan de mogelijkheid om dingen te maken voor de uitvoering van hun activiteiten. En tot slot is de Werkplaats een leerplaats waar we (een nieuwe generatie) makers op weg willen helpen. We bieden in de Werkplaats allerlei workshops aan, gegeven door o.a. kunstenaars die in Pand9 zijn gehuisvest en door samen te werken met ‘oude rotten uit het vak’. [Op deze wijze dragen we samen bij aan een duurzamere wereld en gaan we nog beter om met grondstoffen.]

De Werkplaats in relatie tot Pand9

Hoewel Pand9 op de nominatie staat om te worden gesloopt in 2028, zien we een toekomst in Pand9 aan de Van Heemstraweg-West 9 in Zaltbommel. Het doel is vrijwilligers, personeel, bestuur, bedrijven, sociaal-maatschappelijke en culturele instellingen het gemeentebestuur en de politiek mee te nemen in onze denklijn. Zodat het een breed gedragen verhaal wordt waarmee iedereen zich verbonden voelt en hieraan mee wil werken.

In Pand9 willen we een toekomstbestendig sociaal-ecosysteem ontwikkelen gedragen door inwoners (vrijwilligers) met professionals als achterwacht. Het ecosysteem is gericht op het bereiken van meerdere doelstellingen tegelijkertijd: duurzaamheid/circulaire economie, milieu, zinvolle dag invulling/arbeidsmatige dagbesteding, (mentale) gezondheid, inkomen en leefbaarheid. Alle partijen in Pand9 dragen op een specifieke manier bij aan deze doelstellingen. De Werkplaats vormt daarbinnen een aanvulling op de al bestaande activiteiten.

Inventariseren en inrichten

Met veel geschonken materialen hebben we de inrichting gerealiseerd en nu is het tijd om te starten. We starten klein om zo gaandeweg te ontdekken wat we nog tekortkomen en wat praktisch gezien misschien beter anders kan als het gaat om de inrichting en de bedachte werkwijze. We beginnen ook klein om zodoende vraag en aanbod af te stemmen op de behoefte.

We hebben de ruimte ingericht met stevige tafels en werkbanken waaraan gewerkt kan worden. We werken met het aangeboden gereedschap en vullen, waar nodig, aan met hetgeen wordt aangeboden via de inname van onze kringloopwinkel en kopen alleen het hoogstnodige aan machines, opslagcapaciteit, karren, en apparatuur.

Afval

Materiaal dat echt onbruikbaar is wordt gesorteerd afgevoerd naar de milieustraat van de kringloopwinkel en gaat vervolgens naar de AVRI. In de Werkplaats is daarvoor een kleine milieustraat ingericht om zodoende zoveel als mogelijk direct het afval te scheiden.

Vrijwilligers

We kennen 3 soorten van vrijwilligers, te weten;

  • Kartrekkers en inrichters (Realisatie van de inrichting, de opzet van activiteiten en de coördinatie)
  • Begeleiders (mensen die de vrijwilligers helpen en begeleiden)
  • Overige vrijwilligers (mensen die het leuk vinden om meubels op te knappen en of te demonteren)

Veiligheid

We werken nog aan richtlijnen voor de veiligheid van de Werkplaats.

  • Onze vrijwilligers zijn, via de gemeente Zaltbommel, verzekert.
  • De Werkplaats is alleen toegankelijk in de aanwezigheid van bekwame vrijwilligers.
  • Er is een EHBO-koffer aanwezig.
  • Er worden richtlijnen opgesteld om een zo veilig mogelijk gebruik van de Werkplaats te waarborgen.

Start

We starten onze activiteiten met;

  • Opknappen van meubilair en het demonteren van meubilair.
  • Een van de kunstenaars die in Pand9 gevestigd zijn, Jos Scholtes, start met een proef van de Makersplaats. Hij richt zich in de Werkplaats op de techniek van houtbewerking.
  • Eens in de maand zal het Repaircafé er, een deel van, haar activiteiten houden.
  • Samen met bibliotheek Rivierenland starten we experimenteel met “De Maakplaats”.

In de (nabije) toekomst breiden we onze activiteiten uit met o.a.:

  • Verhuren van “een meter werkbank”
  • Ruimte aanbieden aan de toneelverenigingen e.d. voor het bouwen van decors
  • Workshops omgaan met gereedschap (samen met bibliotheek Rivierenland?)
  • ……

 

Vrijwilliger bij de Werkplaats worden

En? Enthousiast geworden? Wil jij actief aan de slag als vrijwilliger in de Werkplaats? Neem dan contact op met onze kringloopwinkel via telefoonnummer 06 – 15170615 of mail naar kringloop@spullewaard.nl. Onderwerp: Vrijwilliger Werkplaats.